Belabberde toetsresultaten…

De eerste toets in de bovenbouwkassen is achter de rug, de eerste SE’s zijn gemaakt. En het viel tegen, erg tegen. De gemiddelden zijn laag. Nu was het een moeilijk onderwerp, het nieuwe examenprogramma is geen kattenpis, de periode was erg kort en hadden de leerlingen zich niet allemaal goed voorbereid. Maar eigenlijk zijn wij samen met de leerlingen niet goed in staat geweest om de stof eigen te maken. Ik baal er van. Maar we zijn er mee bezig.

bad-mark-12876018

Leerlingen klagen er over (en dat hoor je vaak bij leerlingen) dat de toets zo anders is dan wat er geoefend is. Andere veel gehoorde opmerking: daar was ik zelf nooit opgekomen of daar zou ik zelf niet opkomen. Hoe bereid ik mijn leerlingen beter voor? Of beter: hoe laat ik mijn leerlingen zich beter voorbereiden? Met deze vraag wil ik mij de komende tijd gaan bezighouden.

Als we kijken naar de antwoorden van de leerlingen in de klas en op de toetsen zien we dat er een groep leerlingen is die de basiskennis mist en ook meer tijd nodig heeft om de stof te verwerken dan er is in de les. Het zijn de leerlingen in de les die snel afhaken omdat ze de uitleg niet (meer) kunnen volgen tot ieders frustratie. Ze komen daarmee in een vicieuze cirkel. Thuis kunnen ze hun huiswerk niet maken en in de les is er geen tijd voor extra ondersteuning. Hoe krijgen we de leerlingen zover dat ze naast het proberen te maken van opgaven ook actief de stof tot zich nemen en voor zich zelf leerdoelen opstellen. De ene leerling zal nog stof uit een ander hoofdstuk moeten herhalen (voorkennis ophalen), een andere leerling moet de begrippen eerst goed leren en een derde leerling moet oefenen in het maken van de opgaven en zich een techniek aan te leren waarmee de opgave tot een goed eind kan worden gebracht. Dit betekent differentiatie en/of feedback. Met differentiatie bedoel ik nu vooral dat het voor iedere leerling duidelijk wordt wat hij of zij nog moet doen om een goed resultaat te halen.

Dit alles betekent een investering van de leerlingen, maar ook van mij. Een tijdsinvestering die ik er graag voor over heb, maar ik maak me er wel zorgen over. Maar daarover een andere keer meer.

Aan de slag, wat wil ik doen?

  • Ik wil meer tijd in de les krijgen om vragen te laten maken en om feedback te geven. Ik ga Flipping de Classroom hiervoor gebruiken. Ook weer naar aanleiding van het Filmpje van Katie Gimbar, dat ik vond op de website van Frans Droog: https://fdroog.wordpress.com/flip-de-klas/
  • Ik wil meer inzicht krijgen in hoe leerlingen vragen en opgaven beantwoorden. Ik ga hiervoor op zoek naar manieren om feedback te geven zoals bijv een exitvraag, maar ook door geen vingers meer te willen zien.
  • Ik wil de leerlingen ook meer feedback / instructie gaan geven over hoe ze vragen / opgaven moeten beantwoorden, wat ze moeten kennen en kunnen voor de toets en waar ze op moeten letten bij de voorbereiding.

Dit is slechts een begin en ik kan zelf ook een hoop feedback gebruiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s